HTML

Dumcsizzunk Halásztelekről! Kendőzetlenül.

Nekünk Halásztelek az otthonunk. Szeretnénk ha szebb, és tisztább lenne. Mindenféle értelemben. Olyan kisváros, ahol jól érezheti magát mindenki.

Halásztelken nincs olyan hivatalos fórum, ahol elmondhatnánk azt, mit szeretnénk, vagy mi az ami nem tetszik, a polgármestert és mszp-s társait legkevésbé érdekli, mi történik az itt lakókkal.

Az önkormányzat cenzúrázta a fórumot, tisztán látszik a szocialisták nem szeretik a kérdezősködőket és a bírálókat.

Ezen a blogon, bizony elmondjuk a véleményünket -Önök is megtehetik.

Elérhetőségünk:

Levélküldés itt

Ez egy szimpatikus oldal

Halásztelekma honlapja!


Friss topikok

  • Lárifári: @12341234: Üdvözlöm! Tudja úgy van ez valahogy, hogy otthon is elkelne egy-két új holmi. Vennék e... (2009.07.31. 00:02) Halásztelek eladósodik
  • néma: Nagyon szomorú hír, Mi is dolgoztunk együtt valamikor, még az AMK létrehozásánál. Emlékét szeretet... (2009.05.17. 17:15) Az egyenlőbbek parkolói
  • Ipa: Maszop beszél a gyűlöletbeszéd ellen, íme a részlet a nótájukból: "A közjó alkotói lettünk – hát v... (2009.04.07. 13:44) Valódi retró buli – MSZP kongresszus
  • Lárifári: Szia! Manapság, ha a "jóreggelt" politikusi szájból érkezik, a mögöttes szándékot keressük. Vallju... (2009.03.22. 13:18) Lemondott Gyurcsány - vagy amit akartok.
  • Ajtony: Sziasztok! Ismerem a két körzeti rendőrt, szerintem rendes srácok. Úgy gondolom, hogy több megbecs... (2009.03.14. 21:46) Halásztelki Hírmondó – rúgjunk a rendőrbe mi is! II.
  • elqurtuk: TPÚ: Szentgyörgyi József (Tisztelt Polgármester Úr) (2008.12.09. 22:01) Karácsony 2008
  • elqurtuk: háááát, az elképzelés jó, elképesztő hírszerkesztési, szemantikai és egyéb hibákkal. De hogy ne cs... (2008.12.08. 16:55) Új kistérségi hírportál
  • Ajtony: Üdvözlet Mindenkinek! Azt gondolom, hogy a közbiztonság rajtunk is múlik. Polgárőrség van, jelentk... (2008.12.05. 09:36) Rettegés helyett cselekvés

Linkblog

Halásztelek eladósodik

2009.04.06. 17:52 Lárifári

 

Az idei év végére Halásztelek adósságállománya eléri, sőt meghaladja a félmilliárd forintot. A hitelek törlesztése a megkötött szerződések szerint a 2010-es önkormányzati választásokat követő évben, 2011-ben kezdődik. Nem irigylem a következő testületet.

 

- a város belegebedhet a nagyzási őrületbe -

 

Mert mi is épül? Egy új szárny, a jelenleg is részben kihasználatlan iskolához. Valami koncerttermet emlegetnek, és tematikus helységeket (szaktantermeket). Teljesen egyértelmű, hogy az új épületnek lesz rezsije, és ha valami működni fog benne, alkalmazottakat is jócskán kell felvenni. Kérdés, hogy lesz-e ettől több gyerek, aki a Hunyadi Mátyás ÁMK tanulója akar lenni. Szerény becslések szerint a hitelek törlesztése, és a felépülő új épület rezsije jócskán meghaladja az évi százmillió forintot

 

- a működési költségeket pedig már ma is részben hitelből fedezi az önkormányzat -

 

A legyengült Magyarországot érzékenyen érintő válság miatt csökkenhet a befizetett helyi adó. Vállalkozások sokasága került a megszűnés határára, vagy éppen szűnik meg. Józan számítás alapján 2010-ben és 2011-ben a költségvetésünk hiánya meghaladhatja a kétszáz millió forintot. Ez az összeg kigazdálkodhatatlan nagymértékű – a lakosságot érintő - adókivetés nélkül. A szociális problémák figyelembe vételével az adóképes lakosságra ingatlanonként (2000 lakóingatlannal számolva), mintegy ötven-nyolvanezer forintos terhet jelenthet - évente! Már most ki kell jelenteni, hogy ez

 

- a polgármester és a képviselő testület felelőssége -

 

A magyar jogrend szerint nem vonható felelősségre a károkat okozó, kollektív felelősség mögé bújó képviselő. Egyetlen hátrány lehet, hogy aki helyben lakik, számolhat a személyes (szóbeli) számonkéréssel, vagy a lakosság haragjával. Nem szerencsés, hogy képviselőink egy része, és polgármesterünk nem halásztelki lakos

 

- vagy éppen csak papíron az, de életvitelszerűen nem tartózkodik Halásztelken -

 

Számukra nincs különösebb veszélye a várható elégedetlenség következményeinek. Nekünk viszont annál nagyobb. Ne legyenek illúzióink – a költségeket a lakosság aktív részének kell megfizetni, és

 

- a következő tíz-tizenöt év fejlesztési lehetőségei a nullával válnak egyenlővé -

 

Az elmúlt évek szocialista kormányai után a szocialista vezetésű önkormányzatok is romokat, és hiteleket hagynak maguk után. Szinte mindegyik szegfűs vezetésű településen a felelőtlen költekezés nyomait láthatjuk. Az éves költségvetéshez mért hitelállomány nálunk eléri, vagy talán meg is haladja az ötven százalékos mértéket. Senkit se tévesszen meg a Halásztelki Hírmondó szerinti 1.7 milliárdos költségvetés, hiszen az tartalmazza a 620 milliós iskola bővítést, és a részben lakossági erőből tervezett útépítéseket (Halásztelek valós költségvetése valahol 800 millió és egy milliárd forint között van).

 

- úgy könnyű hitelt felvenni, hogy mások fizetik vissza -

 

 

Mai bölcsességünk:

 

"A múltat szidalmazni lehet, kijavítani már kevésbé."

(Titus Livius)

 

12 komment

Címkék: hitel önkormányzat eladósodás adósság állomány hunyadi szocialista halásztelek ámk

A bejegyzés trackback címe:

https://soshalasztelek.blog.hu/api/trackback/id/tr851050049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stoffán Antal 2009.04.18. 01:00:35

Ne a következő testületet sajnáld. A hitelt közösen fogjuk kifizetni. (Sem a polgármester, sem a jegyző nem halásztelki lakos).
Érdemes kiszámolni, hogy családonként mennyit jelent a törlesztő részlet évente. Nem értek egyet én sem az ÁMK jelenlegi bővítésével. Amikor az intézményben dolgoztam, akkor közel 900 tanuló járt oda. Jelenleg tudomásom szerint 440 diák. Néhány évvel ezelőtt sokkal kevesebb saját forrásra lett volna szükség a terv végrehajtásához, és sokkal nagyobb támogatási összeget pályázhattunk volna. Mára már fordított a helyzet.
A döntés már megszületett, amit tudomásom szerint csak néhány képviselő ellenzett. A mostani helyzetben már csak a helyi népszavazás állíthatja meg ezt a beruházást.
Aki támogatni szeretné a kezdeményezést, írjon a stoffan.antal@gmail.com címre. Ha elegen leszünk megakadályozhatjuk. (Ismét minden mocskot fognak rám szórni, de nem érdekel.)

Lárifári 2009.04.18. 14:24:46

Üdvözlöm Polgármester Urat!
Sajnos még nem beszélgettünk, ezért külön örömömre szolgál, hogy megtisztelte blogunkat.
Úgy tűnik, nem csak mi látjuk sötéten Halásztelek jövőjét a várhatóan, fél milliárdot jelentősen meghaladó adóssággal a háta mögött. Ha valóban elkezdődik az aláírások összegyűjtése, igyekszünk maximális segítséget adni a gyors eredmény érdekében.

Stoffán Antal 2009.04.18. 23:31:00

Helló Lárifári!
Remélem, még beszélgethetünk Halásztelek sorsáról és akármiről is.Örülök a lehetőségnek és a válaszának.Egyéb segítségre is szükségem van. Egyedül vagyok, bár sok embernek (Halásztelkieknek) elmondtam már ezt az egyetlen lehetőséget, amivel leállíthatjuk a szóban forgó beruházást.
Az e-mail címemre várom a segítőket. Igyekeznünk kell, mert az utolsó halászteleki újságban olvastam az idei közbeszerzési tervet, melyből kitűnik, hogy már szinte elkéstünk. Én felkészültem. Csapatmunkára van szükség.
Várom a segítségüket!

Stoffán Antal 2009.04.21. 11:15:15

Ha csak "dumcsizunk" Halásztelekről, az kevés.
De azért érdeklődéssel olvastam a saját véleményemmel összecsengő írásokat.
A probléma leírása az első lépés, a megoldás kidolgozása a második. Jelenleg csak a helyi népszavazással lehet megállítani a "gigantikus" beruházást.

Ajtony 2009.04.22. 07:08:34

Sziasztok!
Szeretnek tobbet tudni errol az egeszrol. Most csak a Polgmester reklamdumajat lehet hallani, hogy O szemelyesen intezte "nekunk" a 250 milliot - a qrva nagy hitelekrol nem szol a fama. Azt hiszem, illene a helyieknek tobbet tudni errol. Nekik kell visszafizetni!
Udvozlet (bocsi, angol biilentyuzet)

Stoffán Antal 2009.04.23. 22:48:58

Helló Ajtony!
A hét végén megírom, hogy mennyibe kerül nekünk (Halásztelkieknek) a "beruházás".
N É P S Z A V A Z Á S !!!!!
(Higgyétek már el. Semmi más módja nincs a leállításnak.)
Kellemes hétvégét!

12341234 2009.07.21. 14:58:06

@Stoffán Antal: Szarházi Stoffán! Miért támadod, azt aki dolgozni akar? Te bunkó féreg, te mit csináltál??!! Le se szartad a lakosságot a saját pecsenyédet sütögetted, te büdös féreg!!! Szégyeld magad, te rohadt patkány!

Lárifári 2009.07.22. 21:25:36

Kedves Matekzseni (12341234)!
Gondolkodtam azon, hogy szerkesztői jogosultságom alapján eltávolítom a kommentjét. Nem tettem, de kérem:
ilyen tróger stílusban ne nyilvánuljon meg sehol. Biztos ismeri a mondást - "a stílus maga az ember". Hát ezért hagytam meg a kommentet.

Lehet bírálni, lehet keményen, humorral, vagy éppen epésen, de alpári módon nem illik.

szerkesztő

12341234 2009.07.27. 20:53:52

Kedves Lárifári!

Stoffán "úr" mindig is lustaságáról, semmittevésről volt "híres". Sunyisága és aljas gerinctelensége csak fokozta negatív jellemvonásait. A fenti mellékelt ábra is mutatja, hogy a közösség érdekei jottányit sem számítanak neki, csakis a saját harácsolása, felfuvalkodottsága az elsőrendű szempont számára.

Lárifári 2009.07.28. 11:02:08

@12341234:
A vélemény szabad. Csak a használt kifejezések miatt tartottam a kommentjét rossznak. Nem tudom, hogy a valamikori "közszereplő" közszereplősége meddig tart. Amíg annak számít, köteles tűrni a kritikát "közszereplőségével" kapcsolatban.
Más: Halásztelek eladósítása más téma. Sajnos a balliberális oldal felelőtlen politikája hozta az országot olyan helyzetbe, hogy a ma élők már nem tudnak megszabadulni a folyamatos hiteltörlesztések terheitől. Igen, a ma csecsemőkorúak is az elmúlt hat-hét év hitelei alatt görnyedhetnek. Tudomásul kéne venni, hogy csak addig nyújtózkodhatunk, amíg a takarónk ér.
Ha a Szentgyörgyi József fémjelezte négy év után hat-hétszázmilliós adósság terheli városunkat, elképzelhetetlen mértékű megszorítások árán maradhat meg Halásztelek fizetőképessége. Ezek után számbavehető, hogy mivel gyarapodott a város?
Néhány méter díszburkolat (a húsz métert nem éri el a hossza).
Csatorna, ami a teljes beruházás félbemaradása miatt határteljesítményen üzemel.
Egy reprezentatív épület, aminek a működési költségeiről még nincs adat, és várhatóan többe kerül, mint most látszik.
Aszfaltozott utak, amik a HH szerint máris 40%-al többe kerülnek, mint a közbeszerzési pályázat nyertesének árajánlata. Ha végül mégis a Vitép gépeit látjuk dolgozni, igen fura gondolataink támadhatnak.

Lustaság: a mostani polgármester hetente kétszer, jó esetben háromszor jön ki Halásztelekre. Ezt azért nem nevezném "hangya-szorgalomnak". A polgármesteri jövedelem lehetővé tenné - és egyben kívánatossá is - a teljes, sőt lelkiismeretes munkát. Úgy tűnik, ez általában csak igéretként jelenik meg a váéesztás előtt.

12341234 2009.07.28. 13:49:32

@Lárifári: Szentgyörgyi tevékenységét sem tartom sokkal többre (mindenesetre talán többet tesz mint stoffán), alapvetően szerintem azért választották meg, mert az embereknek elege lett stoffánból. A szomorú az egészben az, hogy egy szentgyörgyi kaliberű nulla tapasztalattal és tudással rendelkező az élet más területén labdá rúgni sem képes alakok is többet csinálnak mint stoffán...

Lárifári 2009.07.31. 00:02:33

@12341234:
Üdvözlöm! Tudja úgy van ez valahogy, hogy otthon is elkelne egy-két új holmi. Vennék egy ülőgarnitúrát, mert a régi kopott. Az ágyunkat mostanság javítottam (új, lakkozott deszka az aljába, mert skandináv fenyőbútor), de jobb lett volna újat venni. Nincs még LCD TV nálunk, és a PC-met is fel kéne dobni. A kocsim már 8 éves, sokat futott, nyáron hiányzik az elromlott klíma, egy fiatalabbal kevesebb gond lenne. Lehetne még sorolni, hogy mi mindenre lenne szükség - gondolom másoknak is.

Mindent megoldhatnék hitelből, de!
A hitelt, és a nem gyenge kamatait vissza kell fizetni. Ebben a világban ki tudja garantálni, hogy: lesz munkahelyem, nem leszek beteg, vagy akár egy viharkár is padlóra tehet egy családot.

Halásztelek most az utóbbi módon fejleszt, és ráadásul olyan a beruházások struktúrája, hogy a hiteltörlesztés mellett még megnöveli a működtetés költségeit is. Jó példa az új önkormányzati ovi, ami százmillióért épült a volt "kisiskola" épületében, és mindössze 75 apróságot tud fogadni. Az energia (gáz, villany), tisztító és egyébb havi fogyóeszközök, és a bér- járulék költségei alsó hangon évi ötven-hatvan millióra jöhetnek ki. Plusz az építés hitelének törlesztése. Az állami normatíva talán a felét fedezi.

Az ÁMK bővítése: egy új, de csak néhány szaktantermet, koncerttermet, és az ördög tudja mit tartalmazó szárny épül. A beruházás valahol négyszáz milliós hitelt feltételez (az ÁFA miatt a bruttó összeg 5%-al nő). Az épületben majd fűteni, világítani kell, és alkalmazottakat kell felvenni. 2010-től pedig kezdődik a régi hitel törlesztése. Szinte biztos, hogy az iparűzési adó csökken (gazdasági válság). Stoffán óta - úgy hallom - nő a létszám az önkormányzatnál, ami gondolom a városság miatt szükséges. Ez is kiadás.

Én úgy gondolom, hogy a fejlődés fontos, de nem mindegy mi fejlődik, és mekkora teherrel jár a gyarapodás. Úgy vélem, az ÁMK gyereklétszáma nem nő nagyságrendekkel a beruházás nyomán. Egy iskola oktatásának színvonalát nem a padok és székek, hanem a pedagógusok munkája határozza meg. Szerintem ez a hétszáz milliós fejlesztéstől nem változik. Ezzel nem akarok senkit megbántani, hiszen nem ismerem a suli szakmai minőségét. Az viszont biztos, hogy sokan a fővárosba hordják a gyerekeiket - tessék megnézni a szeptembertől júniusig tartó dugót - akik az új koncertterem miatt nem fogják az Apáczai gyakorlója helyett a helyi iskolát választani.

Üdv
süti beállítások módosítása